Cele mai căutate răspunsuri
Ultimele modificări
Travian Answers
Să începem cu întrebare ta
Caută răspunzând la întrebări
Cum să găsești un răspuns: alege o categorie, apoi subcategorii pînă vei găsi un răspuns. In cazul în care nu vei reuși să găsești un răspuns, la final vei putea să ne contactezi.
Am o întrebare despre...
Caută cuvinte cheie
Poți găsi orice răspuns cautând un cuvânt cheie. De exemplu: Cum demolez o clădire? Scrie "demolez" și vei vedea răspunsurile care conțin acest cuvânt.
Caută în sitemap
Preferi să cauți prin sitemap cum poate ești obișnuit de la alte site-uri. Nicio problema, poți folosi sitemap pentru a găsi un răspuns.
Strategie avansată pentru începători (by Dani)
Introducere
Acest ghid va parcurge mecanismele de bază ale jocului, cât și tehnici de construire în mod eficient, pentru a dezvolta contul într-unul puternic. Acesta poate fi aplicat tuturor celor 3 triburi. Fiecare trib va avea avantaje adiționale în anumite zone, care vor fi evidențiate.
Triburi
Fiecare trib are puncte de putere și de slăbiciune proprii, care trebuie luate în considerare pe parcursul dezvoltării. Toate cele trei triburi pot face față celorlalte, dar depinde de modul în care tu le adaptezi la nevoile tale.
Romani
Romanii sunt considerați simmerii jocului. În ceea ce privește puterea brută, infanteria lor este neegalat. Cu toate acestea, trupele lor sunt scumpe și au un start mai lent față de celelalte două triburi. Dar, odată ce s-au dezvoltat, sunt foarte greu de oprit. Au o funcție dublă pentru construcții, ceea ce înseamnă că poți construi o clădire ȘI un câmp de resurse în același timp. Un roman bun va folosi această caracteristică pentru a se dezvolta rapid. Romanii au și Adăpătoarea, care scade consumul de hrană cu 1 pentru cavalerie (Equites Legati, Equites Imperatoris și Equites Caesaris la nivelul 10, 15 și respectiv 20).
Eroul roman câștigă 100 forță per punct, în loc de 80 (cât primesc celelalte triburi).
Daci
Acest trib este recomandat începătorilor. Aceștia sunt creați în favoarea jocului defensiv; totuși, se poate juca și ofensiv. Beciul lor oferă o capacitate mai mare de ascundere a resurselor (3000, în loc de 2000, la nivelul 10) și au posibilitatea de a construi Temnița, pentru a captura trupele atacatorilor.
Unitatea lor defensivă este foarte ieftină și nu necesită cercetare. În favoarea tacticii ofensive, Dacii au cea mai rapidă trupă din joc (Călărețul Fulger). Eroul lor câștigă un bonus de viteză, spre deosebire de celelalte triburi.
Barbarii
Aceștia reprezintă tribul agresiv. Măciucarii lor sunt foarte ieftini și se instruiesc repede. Acest lucru le oferă posibilitatea de a ataca (farma) pentru profit și se bazează pe depășirea numerică a celorlalte triburi, inhibând creșterea lor, pentru a menține avantajul. Eroul acestora oferă un bonus la jefuirea resurselor din beciurile inamice. Beciul inamicilor are eficiența de 80%, însemnând că, la nivel 10, va proteja doar 1600 resurse (2400 pentru Daci), dacă eroul însoțește trupele în atac.
Inițiere
Vom asuma că ai ridicat deja câmpurile de resurse la nivelul 2.
Pentru a-ți dezvolta rapid satul, există o anumită rată a câmpurilor de resurse. Cea mai bună metodă este 10, 12, 8, 6. Acest lucru înseamnă că producția de lut este cea mai ridicată, urmată de lemn, fier, iar hrana este la jumătatea producției lutului. Practic, 3 câmpuri de lut la nivelul 1; 2 păduri la nivel 1; 1 mină de fier la nivel 1 și apoi trebuie să ții acest model pe măsură ce mărești nivelul câmpurilor.
Lanurile de grâu vor varia, pentru că aceasta este singura resursă care va scădea în timp ce construiești clădiri/câmpuri de resurse. Atât timp cât hrana este la jumătatea producției de lut, te vei descurca bine.
Cu această rată a resurselor, vei putea să menții o creștere consistentă a câmpurilor de resurse, fără a aștepta prea mult pentru extinderea următorului câmp.
Apărarea împotriva raidurilor / atacurilor
Jucătorii te vor ataca pentru oricare din cele 3 motive de mai jos:
- pentru a jefui resurse, necesare dezvoltării contului lor
- pentru a-ți omorî trupele cu eroul, astfel făcându-l mai puternic
- pentru a te împiedica să te dezvolți
Atacurile de farmare sunt foarte ușor de apărat, dacă știi cum să faci acest lucru.
Protejarea resurselor
Beciul
Este o clădire puternică, ce te va ajuta să ascunzi resursele. Va proteja întotdeauna suficiente resurse pentru ca tu să poți extinde beciul la următorul nivel. Acesta va proteja 2000 de resurse la nivelul 10 (beciul Dacilor protejează 3000 de resurse).
După ce construiești un Beci de nivel 10, vei avea posibilitatea să construiești mai multe Beciuri, atât cât îți este necesar pentru a-ți acoperi resursele pentru perioada în care vei fi offline.
Consumarea resurselor
Acest lucru presupune să fii online și să consumi resursele pe construcții, trupe, oferte la târg, orice ar asigura faptul că stocul resurselor nu depășește nivelul de protecție al beciurilor.
Protejarea trupelor
Un erou este foarte puternic și este capabil să ucidă mai multe trupe singur. Dacă ai sub 100 trupe într-un loc, un adversar s-ar putea să te atace cu eroul, pentru a-i oferi eroului experiență, astfel făcându-l mai puternic. Pentru a preveni astfel de atacuri cu eroul, activează-ți eschiva (opțiune Gold Club), sau asigură-te că trupele tale nu staționează în sat, decât dacă sunt într-un număr mare, atunci când ești offline. Pentru a face acest lucru, calculează cât timp vei fi offline. Să zicem că vei fi 8 ore offline: alege un sat până la care trupele tale vor face 4 ore pentru a ajunge la destinație; Trimite-le în atac Raid (alege ca țintă un sat micuț), pentru ca trupele să se întoarcă atunci când revii online.
Confruntarea cu atacurile constante
Folosind metodele de mai sus, te vei putea dezvolta, chiar dacă ești atacat în mod constant. Nu te îngrijora și ține minte faptul că este important să fii activ în joc.
Defensivă – prezentare generală
Atunci cânt trebuie să te aperi împotriva unui atac, există două metode: defensivă pasivă și activă.
Defensiva pasivă
Defensiva pasivă se referă la faptul că folosești anumite clădiri din sat, care vor produce daune atacatorului, fără a-ți folosi trupele. Aceste clădiri sunt:
- Vilă / Palat
- Zid
- Temniță (doar pentru Daci).
Este foarte important să modernizezi zidul la nivelul 5 minim, la începutul dezvoltării satului. Modernizarea până la acest nivel nu este scumpă și va ucide 1-2 trupe singur; combinat cu vila/palatul, atacatorul va pierde mai mult în fiecare atac și nu va câștiga nimic în schimb.
Temnița (doar pentru Daci): Această clădire îți permite să construiești celule, cărora trupele inamice trebuie să le facă față înaintea altor trupe defensive. Celulele funcționează în următorul mod: toate celulele trebuie ocupate cu trupe, înainte ca trupele atacatorului să lupte cu trupele tale din sat. Dacă forța atacatorului este mai mică decât numărul de celule, toate trupele vor deveni prizoniere, iar atacatorul a pierdut, practic, toate trupele, dar va trebui să le hrănească în continuare. Pentru a le elibera, inamicul trebuie să câștige atacul în fața apărătorului, dar unele trupe prizoniere vor muri în timpul evadării.
Apărătorul poate elibera trupele prizoniere, iar atacatorul poate să își omoare propriile trupe întemnițate. Ambele variante va oferi posibilitatea refacerii celulelor. Dacă trupele sunt eliberate, toate celulele sunt pierdute și necesită reconstruire.
Defensiva activă
Aici ai trupe defensive care îl așteaptă pe atacator, pentru a-i ucide unitățile de atac. Cu prezența zidului, trupele tale defensive vor câștiga un bonus defensiv, făcându-le mai puternice. Atunci când alegi acest tip de defensivă, este indicat să vorbești cu liderul alianței, pentru a primi ajutor din partea colegilor tăi. Astfel vei suferi pagube mai mici.
Trupe defensive
Trupele defensive sunt tipul de unități care trebuie folosite în defensiva activă.
Trupe romane:
- Legionar (eficient împotriva cavaleriei)
- Praetorian (eficient împotriva infanteriei)
Trupe dacice:
- Scutier (eficient împotriva cavaleriei)
- Druidier (eficient împotriva infanteriei)
Trupe barbare:
- Lăncier (eficient împotriva cavaleriei)
- Paladin (eficient împotriva infanteriei)
Așa cum poți observa, fiecare trib este capabil să se apere împotriva oricărui tip de atac.
Adunarea
Adunarea a devenit importantă în versiunea T4. Dacă numărul cu care atacă un adversar este mai mic decât nivelul adunării din satul tău vei vedea cu ce tip de unități atacă, dar nu vei vedea numărul trupelor.
De ce este acest lucru important? Pentru că vei ști că numărul de trupe este mai mic decât nivelul adunării tale. Așadar, cu o adunare nivel 5 vei vedea atacurile cu cel mult 4 trupe. La o adunare nivel 20 vei vedea atacurile cu cel mult 19 trupe.
Adunarea indică și tipul atacului: atac normal sau raid. Acest lucru te ajută să determini dacă atacul poate fi cu catapulte, sau doar unul care poate fi evitat.
Ofensivă – prezentare generală
Acum că am acoperit defensiva, este timpul să afli cum poți folosi trupele pentru a te dezvolta mai rapid.
Tipuri de ofensivă:
Există două tipuri pe care le poți selecta:
- Atac normal
- Raid
Fiecare tip are propriile reguli și în funcție de ce alegi, vei obține anumite lucruri.
Atac normal
Este tipul de atac final. Acest lucru înseamnă că trupele tale vor lupta, până când fie armata ta este distrusă complet, fie armata adversarului tău. Acest tip de atac trebuie selectat pentru Catapulte și pentru eliberarea trupelor din Temnițele dacilor.
Raid
Acest tip de atac îți oferă opțiunea de a ataca o țintă și dacă sunt unități în satul respectiv, trupele tale vor lupta până când aproximativ jumătate din ele vor muri, apoi lupta va fi încheiată. Excepție: Dacă defensiva apărătorului este foarte puternică și depășește numeric forța de atac, cu un procent foarte mare, atunci vor muri mai multe trupe, sau chiar în totalitate.
Raid-ul este selectat atunci când dorești să ataci pe cineva pentru a-i jefui resursele și nu vrei să riști să pierzi întreaga armată.
Dezvoltarea satului
Pentru fondarea unui nou sat, ai nevoie de un anumit număr de puncte de cultură (PC). Vila/Palatul îți va indica producția pe 24h și cantitatea de puncte adunată. O petrecere, care poate fi ținută în Casa de cultură, îți oferă valoarea producției PC a satului respectiv, la momentul activării petrecerii (maximum 500 PC). Aceasta este o metodă prin care îți poți mări producția mai repede, pentru a fonda/cuceri sate noi. O petrecere este destul de scumpă la începutul jocului și trebuie să analizezi dacă merită să dai o petrecere, sau să-ți crești producția de resurse.
Pentru a fonda un sat nou ai nevoie de coloniști. Aceștia pot fi instruiți în Vilă/Palat. Sunt foarte scumpi...
Pentru a-i instrui, trebuie să ai următoarele clădiri:
- Primărie nivel 10
- Hambar nivel 10
- Grânar nivel 10
- Vilă nivel 10
- Câmpuri de resurse nivel 7
Dacă nu le ai, încearcă să modernizezi înainte de a începe să aduni resursele pentru coloniști.
Costurile coloniștilor:
- 5800 lemn, 5300 lut, 7200 fier, 5500 hrană pentru fiecare colonist roman
- 5800 lemn, 4400 lut, 4600 fier, 5200 hrană pentru fiecare colonist barbar
- 5500 lemn, 7000 lut, 5300 fier, 4900 hrană pentru fiecare colonist dac
Alegerea capitalei
Ai câteva opțiuni disponibile pentru capitala ta. Pentru jucătorii care folosesc aur: un sat 15 c (sat cu 15 lanuri de grâu) sau 9c (sat cu 9 lanuri de hrană) ar fi cea mai bună alegere.
Pentru jucătorii care nu folosesc aur: un sat 9c sau 7c ar fi cel mai indicat. Acest lucru va conta foarte mult mai târziu; hrana va deveni un factor foarte important pentru a decide cât de mare va fi armata ta. Jucătorii care folosesc aur au varianta de a folosi târgul cu NPC, pentru a schimba hrana în resurse, care să-i ajute la dezvoltare, pe când jucătorii fără aur trebuie să aleagă cu grijă pe ce tip de resursă se bazează.
Capitala este singurul sat în care poți extinde câmpurile de resurse peste nivelul 10.
Nivelul 16 pentru câmpuri poate fi atins de obicei, necesitând 3 Hambare și 3 Grânare.
Sate noi
Satele noi pot fi dezvoltate mult mai ușor decât satul inițial, pentru că acum vei putea să trimiți resurse de pe primul sat sau de pe alte sate către satul nou.
Te rugăm să iei în considerare faptul că planul general de construcție urmărește o ordine stabilită, desemnată jucătorilor care folosesc aur, cu clădiri pentru o defensivă pasivă minimă sau o protecție a resurselor. Va trebui să îndeplinești aceste lucruri pentru a urma următorul plan.
Un plan general de construcție este următorul:
- Primărie nivel 3
- Grânar nivel 1
- Hambar nivel 1
- Târg nivel 1
- Adunare nivel 1
- Primărie nivel 5
- Hambar nivel 5
- Grânar nivel 5
- Câmpuri de resurse nivel 5
- Primărie nivel 10
- Hambar nivel 10
- Grânar nivel 10
- Cazarmă nivel 10
- Academie nivel 10
- Casă de cultură nivel 1
- Petrecere
- Vilă nivel 10
- 3 coloniști și satul următor.
Stadiul al doilea:
- Târg nivel 5
- Câmpuri de resurse nivel 7
- Primărie nivel 15
- Câte un câmp de resurse la nivel 10, restul rămân la 7
- Clădirile care oferă bonus la nivel 5
- Câmpuri de resurse nivel 10
- Târg nivel 10
- Stabilirea scopului satului.
Scopul satelor
Satele pot fi descrise ca fiind unul din următoarele:
- Capitală: Capitala este satul cel mai important; Vei fonda sate noi în jurul ei. Vei produce cele mai multe resurse în acest sat și vei staționa trupe aici.
- Hammer: Satul în care vei instrui armata ta de atac (”hammer” reprezintă termenul folosit pentru a descrie o armată ofensivă foarte puternică, ce va produce daune foarte mari)
- Anvil: Satul în care vei instrui armata ta defensivă (”anvil” reprezintă termenul folosit pentru a descrie o armată defensivă foarte puternică). Poți avea mai multe armate de acest tip, pe mai multe sate.
- Spionaj: Satul în care vei instrui unitățile de spionaj. Este recomandat să deții un astfel de sat.
- Supply (aprovizionare): tipul de sat pe care îl vei folosi pentru a trimite resurse către celelalte tipuri de sate, penru a putea menține permanent instruirea trupelor.
Dacă ești mai nou în joc, așadar trebuind să alegi cu ce tip de sat vei continua, îți recomand să alegi Anvil (sat în care să construiești trupe defensive). Mai târziu, vei putea folosi un alt sat pentru a instrui un hammer micuț cu care să experimentezi; în acest mod având și protecția satului defensiv.
Instruirea trupelor pentru Hammer:
După ce ai finalizat planul general de construire, extinde Cazarma la nivelul 10 și începe să instruiești unitatea de infanterie a tribului, asigurându-te că menții instruirea 24/7.
Odată ce ai realizat acest lucru, extinde Grajdul la nivel 10 și instruiește unitatea de cavalerie.
Mărește Cazarma la nivel 15.
Extinde Atelierul la nivel 10, construiește Berbeci, în timp ce lucrezi la îndeplinirea cerințelor pentru Catapulte.
În timp ce instruirea tuturor unităților este menținută 24/7, extinde clădirile până la niveul 20.
Asigură-te că ai cel puțin 3 Grânare, pentru că vei avea nevoie de un spațiu mai mare de stocare a hranei atunci când decizi să ataci pe cineva cu Hammer-ul tău.
- Lucrul cel mai important este să menții instruirea trupelor în mod permanent.
- Nu uita să îmbunătățești unitățile în Fierărie.
- Extinde Hambarul și Grânarul atunci când ai posibilitatea; Vei avea nevoie de cel puțin 3, de fiecare.
- Mută resursele de pe celelalte sate în satele în care instruiești trupele.
- Staționeză trupele pe alte sate proprii, pentru a diminua producția negativă de pe satul Hammer.
Construirea unui Anvil:
Se realizează aproape în același mod ca la un Hammer, doar că e muncă mai puțină.
Extinde Cazarma la nivelul 10, instruiește unități defensive 24/7, iar în același timp extinde treptat clădirea la nivelul 20.
Construiește 2-3 Hambare și Grânare.
- Ține instruirea trupelor 24/7.
- Trimite trupele pe alte sate, pentru ca producția de hrană din acel sat să nu fie negativă.
Construirea unui sat pentru Spionaj:
Aceeași metodă ca la Anvil, doar că va trebui să înlocuiești Cazarma cu Grajdul pentru Romani și Daci; păstrează Cazarma pentru Barbari.
- Ține instruirea trupelor 24/7.
- Trimite trupele pe alte sate, pentru ca producția de hrană din acel sat să nu fie negativă.
Construirea unui sat support / aprovizionare:
Acest tip de sat este folosit pentru a transporta resursele produse aici către alte sate, pentru a le ajuta să instruiască trupe.
Va trebui să construiești cel puțin două Hambare și două Grânare, Târg nivel 20, Grajd nivel 10 – pentru a putea construi Oficiul de comerț. Oficiul va mări capacitatea de transport a negustorilor. Modernizează-l la nivelul 20, treptat.
- Nu trebuie să construiești trupe în acest tip de sat
- Poți staționa trupe în aceste sate.