Travian Answers

Să începem cu întrebare ta

Caută răspunzând la întrebări

Cum să găsești un răspuns: alege o categorie, apoi subcategorii pînă vei găsi un răspuns. In cazul în care nu vei reuși să găsești un răspuns, la final vei putea să ne contactezi.

Am o întrebare despre...

Să detaliem:

Caută în sitemap

Preferi să cauți prin sitemap cum poate ești obișnuit de la alte site-uri. Nicio problema, poți folosi sitemap pentru a găsi un răspuns.

Ghid despre apărare (făcut de către Ben)

Bună tuturor! :)

GHID PENTRU APĂRĂTORI

Ca apărător la începutul jocului ai două opțiuni. Poți juca fie ca apărător personal (AP) sau ca apărător în cadrul unei alianțe. Ambele variante au argumente pro și contra și personal le-am folosit pe amândouă la începuturile mele în ale Travianului.

Apărător Personal (AP)

AP este un jucător defensiv care va proteja un singur cont de pe întregul server și ale cărui trupe vor fi folosite doar în apărarea acelui cont. Această relație în joc, de obicei, se încheie cu o prietenie între AP și contul apărat. De obicei, contul apărat este un foarte bun jucător ofensiv, care este atacat frecvent de către inamicii alianței din care face parte. Ca AP vei instrui trupe doar în favoarea sa și îl vei numi locțiitor pe contul tău pentru a-și putea trimite trupele defensive singur, în caz de nevoie. Jucătorii mai puțini activi aleg varianta de a fi AP, pentru protecția oferită de către jucătorul ofensiv care-i va feri de atacurile de farmare ce ar putea veni de la alți jucători ofensivi. De asemenea, te poate ajuta în cazul în care primești atacuri târziu în noapte, deoarece adesea jucătorii ofensivi sunt foarte activi indiferent de ora pe care o afișează ceasul. Ba mai mult, de obicei, vei fi invitat în alianța din care face parte jucătorul ofensiv.

Cu toate acestea, alegerea de a deveni AP este una riscantă, deoarece au fost întâlnite cazuri în care un jucător ce dorea să devină AP a setat ca locțiitor o persoană care i-a ordonat sinuciderea tuturor trupelor sale defensive. Ca să previi o asemenea situație, poți fie cere să te numească la rândul său locțiitor pe contul lui (deși această soluție nu este foarte bună) sau pur si simplu să nu-i dai dreptul de a trimite atacuri pe contul tău. Jocul ca AP poate fi plictisitor, mai ales în perioada de început a serverului și după apariția artefactelor, deoarece menirea ta este să aperi doar un singur jucător (deși, îți poate cere să trimiți întăriri colegilor din alianță). În concluzie, acțiunea ta ca  AP este limitată din acest punct de vedere. Cu toate acestea, dacă vei găsi un jucător ofensiv bun, alegerea de a deveni AP poate fi cea mai bună pentru tine.

Apărător în cadrul unei alianțe

Alegerea de a deveni un jucător defensiv în cadrul unei alianțe necesită mai multă implicare si mai mult timp, având în vedere că nu vei avea, probabil, un jucător activ ca locțiitor. De aceea, va trebui să intri pe cont cel puțin o dată pe zi pentru a rămâne activ, altminteri vei observa cu stupoare ca ai rămas fără alianță. Un jucător defensiv ce joacă pentru alianța sa trebuie să lupte de unul singur la începutul serverului, ceea ce-i va scădea șanșele de a adera la o alianță de top, datorită lipsei de atacuri de tip farmare, lipsei unei populații mari, și un număr de trupe mic. Aceste lucruri vor duce probabil la atacuri de tip farmare din partea altor jucători. Cu toate acestea, dacă vei instrui un număr bun de trupe defensive, atacurile vor înceta și o alianță va observa că faci tot posibilul pentru a scăpa de statutul de jucător novice care pierde resurse, lucru ce va duce la primirea unei invitații în alianță.

 

Alegerea aceasta poate fi mai interesantă decât cea de a deveni AP, deoarece vei avea de apărat o întreagă alianță, rezultând o nevoie mai mare de implicare în apărarea colegilor. Cea mai mare satisfacție pe care o poți avea în a apăra un coleg este de a vedea că ai oprit la zidurile satului o armată adversă. Alegerea de a deveni un jucător defensiv în cadrul unei alianțe nu înseamnă că nu poți instrui și o armată de atac. Cu această armată poți farma sau chiar produce pagube însemnate jucătorilor inamici. Această posibilitate este accesibilă doar acestui tip de apărători, deoarece dacă alegi să devii AP, jucătorul ofensiv nu-ți va acorda posibilitatea de a crea o armată ofensivă, fiindu-i necesar trupe defensive, nu de atac. Cu toate acestea, armata ofensivă trebuie să aibă un număr redus de trupe, trupe necesare pentru curățarea unor oaze sau farmării unor jucători mici și inactivi. Unii jucători instruiesc atât trupe ofensive cât și defensive, crezând că pot face un amestec al armatei. Din păcate, acest tip de jucători nu este folositor unei alianțe și mai devreme sau mai târziu vor sfârși prin a face o treabă de mântuială.

1.Început

Apărătorii sunt oameni cu mai puțin timp/mai puțină experiență, de aici rezultând un număr mai mic de trupe și al populației acestora la început. Din acest motiv, mulți jucători defensivi ajung să fie atacați și să devină productivi pentru alți jucători (jucătorii ce pierd resurse în atacuri sunt numiți „ferme”). Pentru a nu deveni fermă trebuie să instruiești trupe defensive. Dacă vei avea un număr bun de trupe, nu vei fi atacat, din cauza pierderilor ce vor fi cauzate atacatorilor. De asemenea, jucătorii ce aleg să joace cu tribul Dac au posibilitatea de a construi Temnițe, putând construi celule ce vor fi ocupate de trupele trimise în atacuri de tip raid. În momentul în care atacatorul va trimite un atac și va primi raport că a pierdut toate trupele, nu va reveni cu un atac asupra ta. Jucătorii neexperimentați vor alege să fondeze al doilea sat lipit de satul inițial. Dacă ai ambiție să te ții de joc ar trebui să mergi pe un sat de tip 3 lanuri de Lemn, 3 lanuri de Lut, 3 lanuri de Fier si 9 lanuri de grâu. Acest tip de sat oferă o balanță între hrana ce o poate produce și celelalte resurse. Ai în vedere că satul de acest tip să fie relativ aproape de primul tău sat pentru a-l putea crește rapid. Dacă vei alege un sat aflat la o distanță mare față de primul tău sat, acest lucru îți va îngreuna dezvoltarea. Există, de asemenea, posibilitatea pentru tine de a merge pe un sat cu 15 lanuri de grâu. Această posibilitate este preferată de jucătorii defensivi cu experiență, care folosesc Puncte de Aur pentru a se folosi de bonusul oferit din funcția Plus. Dacă nu ai timp suficient sau bani să-i investești în Puncte de Aur, ar fi mai bine pentru tine să fondezi pe un sat cu 9 lanuri de grâu.

2. Trupe

Evident este faptul că cel mai important aspect al unui jucător este cel cu privire la numărul trupelor instruite. Numărul trupelor instruite trebuie să fie mare! Ca jucător defensiv trebuie să te asiguri că instruiești trupe non-stop. Toți jucătorii defensivi ar trebui să instruiască trupe pe toate satele. Îți sugerez să produci minim 2.000 trupe defensive pe fiecare sat secundar și cât de multe poți pe capitală. Vei observa că solicitările pentru trupe defensive vor curge în continuu.

Acest paragraf nu se aplică doar jucătorilor defensivi!!! Jucătorii ofensivi ar trebui să producă de asemenea trupe defensive. Sugestia mea este să dedici două-trei sate pentru instruirea de trupe defensive și să le trimiți pe capitală pentru a nu bloca instruirea trupelor defensive din cauza lipsei de hrană. Deși sunt un jucător ultra-ofensiv, în mod normal instruiesc un număr de 15.000 lăncieri și un număr de 5.000 paladini. Dacă fiecare jucător ofensiv dintr-o alianță produce un număr de trupe defensive comparativ cu exemplul dat de către mine, se va ajuta atât pe sine însuși, cât și alianța.

Modernizarea cazarmelor este extrem de vitală, deoarece o cazarmă la nivel 20 instruiește un scutier, spre exemplu, în 140 de secunde, deci într-o zi poți produce maxim 617 scutieri. Dacă construiești scutieri pe 10 sate cu cazarma la nivelul 20, poți scoate săptămânal un numpăr de aproximativ 43.000 scutieri.

3. Sate

Un lucru foarte important este să ai cât mai multe sate posibil. Un sat cu toate lanurile la 10 va oferi suport pentru 2.500 trupe defensive, iar dacă ai un sat cu 15 lanuri de grâu, acel sat va oferi adăpost pentru 7.500 trupe defensive. De aici și sfatul meu de mai sus de a alege un sat cu 9 sau 15 lanuri de grâu în funcție de ce posibilități ai. Satele, pe lângă producția de grâu, îți oferă și alte resurse. Un sat poate produce 8.000 resurse/oră, ceea ce înseamna că acel sat va produce 192.000 resurse/zi și o cifră incredibilă de 1.344.000 resurse/săptămână. Dacă ai 10 astfel de sate asta înseamna că săptămânal vei produce 13.440.000 resurse. Satele sunt importante!!!

 

4. Ce trupe să instruiesc?

Fiecare trib are propria putere defensivă. Fiecare trib ar trebui să instruiască doar cele mai puternice trupe, raportate la consumul de hrană.

 

Infanterie = ClubswingerAxemanImperianSwordsman
Cavalerie = Equites ImperatorisEquites CaesarisTeutonic KnightTheutates ThunderHaeduan

INFANTERIE CAVALERIE
PraetorianPraetorian 81.1 SpearmanLăncier 75.4
DruidriderDruidider 72.5 HaeduanTarabostes 69.6
PaladinPaladin 63.9 LegionnaireLegionar 63.9
PhalanxScutier 52.4 PhalanxScutier 63.9

ROMANI

Cea mai bună unitate defensivă împotrivă infanteriei, raportată la consumul de hrană din întreg jocul, este pretorianul Praetorian, ceea ce face ca Romanii să producă în exces pretorieni.  De asemenea, Romanii pot produce a treia unitate ca putere împotriva cavaleriei. Aceștia sunt Legionarii Legionnaire.

Cel mai bun raport de trupe defensive la Romani ar fi la fiecare 3 pretorieni instruiți, să faci 1 legionar. Romanii nu ar trebui să instruiască nicio trupă de tip cavalerie dacă aleg să joace defensivi!!! 

Trupele de cavalerie ale romanilor consumă foarte multă hrană și pur și simplu nu sunt rentabile pentru un jucător defensiv.

DACI

Dacii sunt buni ca jucători defensivi pe toată perioada serverului. Scutierii Phalanxse situează pe locul 4 atât împotriva cavaleriei, cât și împotriva infanteriei. Deci, Dacii ar trebui să instruiască mulți . De asemenea, Druidierii Druidridersunt buni împotriva infanteriei și foarte rapizi. :)

Toți dacii ar trebui să instruiască la fiecare 4 Phalanx un Druidrider .

 

BARBARII

Jucătorii defensivi barbari sunt foarte rari, dar foarte importanți. Lăncierii Spearman sunt cei mai buni împotriva cavaleriei, fapt ce ar trebui să determine toți jucătorii defensivi ce joacă cu tribul barbar să-i instruiască în număr mare. De asemenea, Paladinii Paladinsunt buni împotriva infanteriei, dar barbarii trebuie să se axeze pe  și să aibă un număr mai redus de  . Sfătuiesc jucătorii defensivi barbari să producă la fiecare 5 lăncieri, un paladin.

5. Îmbunătățirea trupelor

Este FOARTE IMPORTANT ca toate trupele defensive să fie îmbunătățite la nivel 20 în fierării. Dacă vei îmbunătăți trupele, numărul punctelor de putere defensivă vor crește.

 

Vom folosi un spre exemplu.

La nivel 0 pretorianul are  65.0 puncte defensive. Dacă-l vom îmbunătăți la nivel 20, acesta va avea un număr de 81.1 puncte defensive.

Dacă mărim proporțiile veți observa mai bine diferența. Să spunem că avem un număr de 10.000 pretorieni neîmbunătățiți. Aceștia vor avea o forță de apărare de 650.000 puncte. Dacă aceștia ar fi îmbunătățiți la nivel 20, ar avea o putere defensivă de 811.000 puncte.  Deci dacă îmbunătățești pretorienii la nivel 20, vei avea în plus un număr de 150.000 puncte defensive pentru același număr de trupe. 

*Eroul

Îmbunătățirile operate în Fierărie nu sunt singurele lucruri pe care le poți face pentru a crește numărul punctelor defensive oferite de către o anumită trupă. Poți folosi eroul pentru a crește și mai mult numărul punctelor defensive oferite pentru o unitate defensivă. Contribuția eroului este de două feluri: fie prin adăugarea punctelor obținute odată cu creșterea în nivel a eroului în bonusul defensiv, fie prin arma ce o deține. Bonusul defensiv îți oferă posibilitatea de a crește cu 20% puterea defensivă. Astfel, dacă ai 10.000 puncte defensive, cu acest bonus, vei avea 12.000 puncte defensive prin folosirea eroului.

Prin folosirea unei arme ce oferă bonus unei anumite trupe defensive, vei câștiga puncte în plus atât pe plan defensiv, cât și pe plan ofensiv. Lancea Scutierului crește puterea defensivă a unui scutier cu 3 puncte. Deci, la un număr de 10.000 scutieri neîmbunătățiți vei avea 400.000 puncte defensive (împotriva infanteriei), iar cu eroul ținând Lancea Scutierului vei avea 430.000 puncte defensive împotriva infanteriei. Acele 30.000 puncte defensive în plus pot face diferența într-un atac, așa că ar fi bine să-ți echipezi eroul și să-l trimiți împreună cu trupele defensive în apărarea unui sat!

6. Gettertools

De-ndată ce vei intra într-o alianță, probabil, vei fi rugat să-ți creezi un cont pe gettertools. Prin intermediul acestui instrument, liderii alianței vor putea ști câte trupe ai și se poate estima cu privire la durata necesară trupelor tale de a ajunge pe o locație atacată. Acest lucru este foarte bun în organizarea unei defensive puternice și este foarte important pentru toți jucătorii defensivi să actualizeze în permanență numărul trupelor deținute. Acest instrument folosit în scop apropiat și pentru jucătorii ofensivi.

Gettertools este 100% gratis și este foarte ușor de folosit. Îți sunt necesare mai puțin de 5 minute pentru a-l pune la punct și oferă ajutor în mai multe limbi noilor utilizatori.

7. Trimiterea trupelor defensive

Cred că este evident faptul că scopul unui jucător defensiv este de a trimite trupele sale unor alți jucători când aceștia au nevoie. Cel mai amuzant lucru este atunci când jucătorii defensivi stau cu trupele lor în propriile sate, așteptând să fie atacați. Ei bine, de cele mai multe ori acest lucru nu se întâmplă.

Cererile de apărare se fac printr-un mesaj transmis în întreaga alianță (MM) de către liderul alianței. În astfel de mesaje, de obicei, este specificat numărul trupelor pe care trebuie să le trimiti. Ei bine, există situații când nu se specifică câte trupe să trimiți. În acest caz, vei trimite 95% din trupele deținute, păstrând o rezervă de 5% de trupe pe cont. Ca jucător defensiv, șansele să fii atacat sunt aproape 0.

Într-o alianță bună, organizarea se face din punct de vedere zonal. Asta înseamnă că colegii tăi de alianță îți sunt cei mai apropiați pe hartă. Nu ar trebui să trimiți trupe defensive la o distanță mai mare de 20 de ore, deoarece acest lucru înseamnă un drum dus-întors al trupelor de peste 40 de ore. În acest timp, ai putea apăra o altă locație. Pentru a nu fi cazul să trimiți trupele pe distanțe așa mari, ar trebui să construiești Arena pe fiecare sat unde ai instruit trupe defensive. Arena nu este o clădire folosită exclusiv de către jucătorii ofensivi. Cu ajutorul acesteia, viteza de deplasare a trupelor tale poate fi mărită cu până la 300%. Asta înseamnă că o călătorie a trupelor tale de 24 de ore (în cazul Arenei nivel 1), ar dura 8 ore (în cazul Arenei nivel 20). Arena costă enorm de mult spre final, lucru ce o face destul de greu de modernizat. Se recomandă ca jucătorii defensivi aflați în pustietate să construiască Arena la nivel 20 doar pe capitală (unde se prezumă că exista cel mai mare număr de trupe instruite, comparativ cu celelalte sate ale contului respectiv). Aceiași jucători, ar trebui pe satele secundare să ridice Arena la nivel 15 pe satel secundare, unde au produs trupe. Pentru jucătorii aflați aproape de marea masă a jucătorilor este recomandat să construiască pe capitală Arena nivel 15, iar pe satele secundare Arena nivel 10.

*Trimiterea avansată a trupelor

Uneori cererea de trupe defensive este făcută cu privire la mai multe valuri de atacuri ce sosesc într-o perioadă foarte scurtă. Aceste valuri, în general, sunt formate doar din catapulte sau în alte cazuri, conțin și un număr mai mic de trupe, comparativ cu primul val de atac. Pentru a folosi trupele în mod eficient, în acest caz, fie trimiți trupele înainte să ajungă primul val pentru a ajuta la neutralizarea valului principal, ce are ca scop curățarea satului de trupe defensive, fie să trimiți trupele defensive exact în secunda premergătoare valurilor. Această tehnică de apărare este numită „intercalare”.

Dacă valurile ajung la 12:03:35, 12:03:36,12:03:36, 12:03:36, atunci sarcina ta este să trimiți trupele să ajungă în satul atacat exact la ora 12:03:35. Dacă vei reuși să faci acest lucru, trupele tale vor ajunge exact între primul și al doilea val de atacuri. Acest lucru înseamnă că trupele tale vor apăra satul împotriva celor 3 valuri de atacuri ce ajung la ora 12:03:36. Jucătorii defensivi care pot face această procedură sunt foarte bine văzuți în alianță și foarte apreciați. Acest lucru necesită uneori treziri târziu în noapte pentru a putea trimite trupele defensive în așa fel încât să ajungă fix la ora atacului.

8. HRANA

Hrana este cea mai importantă resursă în menținerea în viață a trupelor!  Trupele nu se hrănesc singure și nu te poți aștepta ca după ce ai trimis trupele, acestea vor avea tot ce e nevoie în satul respectiv. Jucătorul care primește întăririle are de hrănit propriile trupe și de multe ori are nevoie de ajutor în acoperirea necesarului de hrană. Cu cât numărul trupelor este mai mare, cu atât necesarul de hrană crește. Dacă trupele nu vor avea hrană destulă, acestea vor începe să moară de foame. Rolul jucătorilor defensivi în aceste situații este de a asigura necesarul de hrană pentru propriile trupe pentru 24 de ore.

9. Minunea Lumii (ML)

Minunea Lumii este cea mai importantă parte a jocului și pentru a câștiga vei avea nevoie de cei mai buni jucători și lideri. În această etapă, jucătorii defensivi devin cei mai importanți, deoarece lor le revine sarcina să apere acest sat deosebit de important. Odată cucerit satul ce conține ML, se anunță jucătorii să trimită pentru început un număr de trupe defensive. Deficitul de hrană pe ML ajunge la un moment dat de peste 5.000.000 hrană pe oră. Este o sumă uriașă de hrană, ce este necesară hrănirii trupelor defensive ce apără satul. Hrana este asigurată în principal de jucătorii defensivi. Aici se aplică regula transmiterii de hrană cât mai multă. În mod normal, fiecare jucător ar trebui să trimită hrana necesară trupelor lor pentru 24 de ore. Însă acest lucru se întâmplă foarte rar. De aici și deviza „Cu cât mai mult cu atât mai bine”. După cum bine ați citit, trupele aflate pe ML consumă jumătatea hranei necesare în mod normal. Aceasta nu este o scuză pentru a nu trimite hrana necesară trupelor tale. Pe lângă trimisul de hrană pe satul cu ML, trebuie să instruiești trupe defensive non-stop. În acest punct, ies armatele inamice cele mai mari la atac. 

10. Procedura de urmat în cazul în care ești atacat

1. Raportează atacurile

Deși pare evident acest aspect, de fiecare dată există cineva care uită să raporteze atacurile liderului alianței. Atacurile trebuie anunțate mereu cât mai repede cu putință pentru a oferi timp liderului să organizeze defensiva și să ia legătura cu jucătorii defensivi aflați în pustietate. Nu ezita și nu te simți prost să cer ajutor. Scopul alianței este de a oferi ajutor la nevoie. Atacul raportat prea târziu nu poate fi oprit prin fomarea unui zid defensiv dacă ai anunțat prea târziu.

2.Clădiri defensive și zid

După ce ai anunțat atacul ar trebui să-ți strângi toate trupele ofensive pe care le ai pe satul respectiv, pregâtind astfel câmpul de luptă. Clădirile folositoare în caz de atac sunt: Arhitectul, Temnița (în cazul Dacilor), Vila/Palat, Casa de cultură, beciul și zidul.

 

Zidul

Să începem cu clădirea care te va ajuta cel mai mult :) Zidul poate fi construit de fiecare trib și oferă un bonus defensiv URIAȘ trupelor ce staționează în satul tău. Acestea fiind spuse, în cazul unui atac zidul trebuie să fie la nivel 20. Atacatorul va încerca să-ți distrugă zidul folosindu-se de  berbeci. Dacă atacatorul nu va reuși să-ți dărâme zidul, lăsându-l la nivel 20, atunci vei avea un bonus de 49% (barbari), 64% (daci) și 81% (romani). Deși la prima vedere romanii ar fi avantajați datorită bonusului semnificativ mai mare, comparativ cu celelalte triburi, zidul lor este cel mai slab, fiind dărâmat ușor. Zicala „Cei din urmă vor fi cei dintâi” se aplică în acest caz, deoarece zidul barbarilor este mai greu de dărâmat. Datorită acestui lucru, de obicei, deținătorii satelor cu Minunea Lumii vor fi în majoritate barbari.

 

Vila/Palatul și Casa de cultură

Aceste două clădiri sunt folosite împotriva unei încercări de cucerire a satului (Vila/Palatul ofera un plus de 800 puncte defensive dacă aceasta atinge nivelul 20 pe satul atacat). Câtă vreme există Vila/Palatul în sat, atacatorii nu vor putea cuceri satul. Casele de cultură se folosesc, de asemenea, împotriva unui atac de cucerire, deoarece va încetini procesul de scădere a loialității în cazul în care vei da o petrece în aceasta. Dacă în mod normal ai nevoie de 5 unități administrative pentru a cuceri un sat, dacă vei da o petrecere atacatorul va avea nevoie de 7-8 unități administrative. Acest lucru înseamnă că în pauza dintre atacuri, vei putea construi vila/palatul și vei putea din nou să-ți aperi satul împotriva atacurilor..

 

Temnița

Cu certitudine această clădire este cea care provoacă cele mai mari bătăi de cap la începutul jocului. În temniță poți lua ca prizonieri un număr de trupe atacatoare, depinzând numărul de trupe capturate de nivelul acesteia și de numărul celulor construite. Temnița îți oferă o anumită protecție la începutul jocului și ar trebui să fie folosită la maximum de către daci.  Cu toate acestea, rolul ei scade odată cu trecerea timpului. Aceasta nu va mai face față unui număr de trupe mari la artefacte, spre exemplu.


Beciul

Nu este o clădire care te ajută din punct de vedere defensiv. Rolul acestei clădiri este de a proteja un număr de resurse în cazul unui atac. Resursele ascunse în beciuri, te pot ajuta la reconstruirea unei vile, și în cazul în care satul îți va fi asaltat cu atacuri de tip farmare.

 

3. Hrănirea

Odată cu sosirea trupelor aliate, satul tău va trece pe deficit de hrană. Rolul tău în această situație este să te asiguri că trupele nu vor muri de foame. La fel cum am menționat mai sus, de obicei jucătorii defensivi nu se preocupă de hrana propriilor trupe din moment ce le-au trimis ca și întăriri. În cazul în care nu primești foarte puțină hrană, ai doua posibilități de a ieși din această situație grea. Prima soluție ar fi să muți hrana de pe celelalte sate pe satul cu deficit de hrană. A doua soluție este să faci NPC, folosindu-te de punctele de aur. Din păcate, cea de-a doua soluție îi este accesibilă doar unui jucător care are pe cont puncte de aur. Un jucător ce nu deține puncte de aur, va fi nevoit să trimită trupele la proprietarii lor. Nu este bine să păstrezi trupele pe sat și acestea să moară. De cele mai multe ori, trupele defensive sunt limitate, iar pierderea lor din lipsa hranei va fi taxată de către lideri.

 

Mulțumesc,

Ben


Este satisfăcător răspunsul primit?

Da   Neutru   Nu